Celiakia, zwana także chorobą trzewną, jest groźną chorobą związaną z nietolerancją glutenu, białka obecnego w ziarnach wielu zbóż. Osoby nią dotknięte muszą bezwarunkowo przestrzegać diety bezglutenowej, aby nie wprowadzać do organizmu niebezpiecznego dla nich białka. Jest to o tyle trudne, że wiele produktów to tak zwane ukryte źródła glutenu. Dlatego najbezpieczniej jest zaopatrywać się w żywność w specjalistycznych sklepach, posiadających stosowne certyfikaty.
Żywność niezawierająca glutenu
Chociaż celiakia wymusza całkowitą rezygnację z glutenu, chorzy wciąż mogą cieszyć się smacznym jedzeniem. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów bezglutenowych, z których można przyrządzać smaczne i pełnowartościowe posiłki. W ofercie są np. bezglutenowe makarony, kasze, mąki, przekąski oraz słodycze. Można także cieszyć się smakiem bezglutenowego pieczywa. Żywność bezglutenowa to także propozycja dla osób, które z powodów innych niż celiakia rezygnują ze spożywania glutenu.